Brand Logo

 

Curaçao is zeer aantrekkelijk om een tweede huis te kopen

Dit zijn een aantal goede redenen om Curaçao te kiezen voor een tweede huis:

 • - Zeer aangenaam klimaat, het hele jaar door
 • - Buitengewoon aantrekkelijke huizenprijzen
 • - Ruime keus aan huizen in alle prijsklassen
 • - Veel vrijstaande huizen met ruime hoeveelheid grond eromheen
 • - Gunstige verhouding tussen Euro en Antilliaanse Gulden
 • - Er wordt bijna overal Nederlands gesproken
 • - Nederlandstalige kranten, radio en televisie (BVN)
 • - Administratieve procedures, zoals koopcontract, vergelijkbaar met Nederland
 • - Minimaal negen rechtstreekse vluchten naar Curaçao per week, redelijke ticketprijzen
 • - Toeristisch aantrekkelijk eiland met veel natuurschoon en prima stranden waar het zelden druk is
 • - Goede algemene voorzieningen (ook medisch) en shopping mogelijkheden
 • - Vriendelijke bevolking waar men gemakkelijk contact mee maakt
 • - Het huis kan bij eigen afwezigheid het hele jaar door als vakantiehuis verhuurd worden.
Terug naar boven
 

Curaçao is niet zo ver weg

Op het eerste gezicht lijkt een tweede huis in Curaçao op een bezit dat erg ver weg ligt. Dat is letterlijk gesproken ongetwijfeld waar. Toch is die plek onder de zon bij nader inzien heel goed en snel te bereiken.

Laten we het eens vergelijken met een tweede huis in Zuid Frankrijk. Daar gaat men dan meestal met de auto heen, al gauw 1200 km heen en hetzelfde aantal km’s weer terug. Aan autokosten plus tolgelden plus eten en drinken onderweg is men voor een retourtrip van twee personen al gauw totaal rond de 800 Euro kwijt. Zowel de heenreis als de terugreis duurt een dag.

Nu naar Curaçao. Men gaat in de loop van de morgen naar Schiphol vertrekt rond een uur of één, vliegt negen uur en komt door het tijdsverschil nog voor vijf uur ‘s middags aan. Op de terugreis vertrekt men vroeg in de avond, slaapt lekker in het vliegtuig en komt 's morgens op Schiphol aan. Aan het eind van de morgen is men weer thuis. De KLM vliegt iedere dag met een grote Boeing 747-400 rechtstreeks naar Curaçao. Daarnaast heeft ArkeFly ook nog eens twee maal per week een rechtstreekse vlucht. De reis is relaxed en voor eten en drinken wordt gezorgd. De prijs van een retourticket is buiten de zomervakantie en de kerstperiode rond de 500 Euro per persoon, voor twee personen dus 1000 Euro, nauwelijks duurder dan de autoreis naar Zuid Frankrijk.

Men kan natuurlijk ook naar Zuid Frankrijk vliegen maar dan ligt het tweede huis vaak ver van het vliegveld en is men weer veel tijd kwijt met de lokale rit. In Curaçao ligt het vliegveld vlak bij de stad en vrij centraal op het eiland. Binnen een half uur (nooit files) is men praktisch altijd op de plaats van bestemming.

Terug naar boven
 

Het weer in Curaçao is altijd goed

Het klimaat in Curaçao is gematigd tropisch. Dat wil zeggen veel zon en weinig regen. Er waait praktisch continu een Noordoost passaat. Deze verkoelende wind zorgt ervoor dat de temperatuur zelden boven de 32-33 ºC komt. ’s Nachts daalt te temperatuur een aantal graden.

Veel huizen hebben airconditioning in de slaapkamers, zodat een goede nachtrust verzekerd is. Er valt wel eens regen (gelukkig, anders was die natuur niet zo mooi en bloeiden er niet zoveel bloemen en planten) maar meestal in de vorm van korte buien, verspreid over het eiland en vaak 's nachts. De temperatuur blijft ook tijdens een regenbui altijd aangenaam.

De warmste maanden zijn augustus, september en oktober. De “koelste” (29 ºC) januari en februari. Ook interessant is te vermelden dat de zeewatertemperatuur gemiddeld rond de 27 ºC ligt ! Dat is heerlijk, niet langzaam door maar gelijk hup het water in, warm en verkoelend tegelijk.

De aangename watertemperatuur maak ook het SCUBA-duiken tot een geliefde bezigheid op Curaçao. De onderwaterwereld is van een onbeschrijfelijke schoonheid.

Door het klimaat kan je een tweede huis op Curaçao maximaal benutten. Wat het weer betreft kan je er op ieder moment van het jaar heen. Buiten zitten, liggen, lopen, zwemmen of wat voor andere activiteit ook, het is het hele jaar door mogelijk, ook ‘s avonds en zo men wil ‘s nachts. Dat ligt in de Zuid-Europese landen wel anders, daar kan het in voor- en najaar aardig spoken, de winter kan te koud zijn om ‘s avonds buiten te zitten en in de zomer kan het daar met temperaturen over de 40 graden ondragelijk heet zijn.

Door het gunstige klimaat kan een tweede huis in Curaçao ook in elke periode van het jaar als vakantiehuis verhuurd worden.

Terug naar boven
 

De huizen in Curaçao zijn betaalbaar

Als we de huizenprijzen in Curaçao het vergelijken met bijvoorbeeld (tweede) huizen in geliefde gebieden in Zuid-Europa dan kunnen we stellen dat de prijzen in Curaçao aanzienlijk lager liggen. Dat heeft te maken met zowel de dollarkoers als het aanbod.

Omdat de Antilliaanse gulden aan de dollar gekoppeld is, er op dit moment een lage dollarkoers. Daarnaast is er ruim aanbod aan huizen.

Er zijn al eenvoudige huizen te koop vanaf ong. 50.000 Euro. Voor een middenklasse huis (100 tot 150 m² incl. porch) in een goede buurt of een ruim huis in een buitenwijk of buiten de stad heeft men al een aardige keus voor rond de 100.000 Euro. Heeft men 150.000 Euro of meer te besteden dan is er werkelijk ruime keus.

Huizen op een resort of bewaakt terrein zijn meestal wat duurder omdat daar ook algemene voorzieningen zijn zoals ontvangstruimte, bewaking, zwembad e.d. Ook moet men rekening houden met maandelijkse servicekosten.

Voor de financiering van het tweede huis kan men in eerste instantie (naast beschikbaar eigen geld) denken aan het gebruik van de overwaarde in het Nederlandse huis. Hoewel ook lokale financiering op basis van het tweede huis in Curaçao mogelijk is, is de hypotheekrente nogal hoog vergeleken met de Nederlandse tarieven.

Hoewel de hypotheekrente voor een tweede huis niet fiscaal aftrekbaar is, zijn eventuele huurinkomsten niet belast. In de praktijk blijkt dat vaak gunstig uit te pakken.

Een vraag die bij het kopen van een tweede huis soms ook een rol speelt is of het huis zijn waarde zal behouden of eventueel (snel) in waarde zal stijgen. Uitgaande van de waarde in de lokale valuta zijn de huizen in Curaçao de laatste decennia wel gestegen maar niet in de mate zoals in Nederland of sommige andere landen het geval is geweest. Dat kwam voornamelijk doordat het aanbod groter was dan de vraag. De economische omstandigheden waren niet zo gunstig en er vertrokken nogal wat Antillianen naar Nederland. Daar is echter de laatste jaren een kentering in gekomen.

Voor het eerst sinds jaren meer Antillianen naar Curaçao teruggekeerd dan er naar Nederland vertrokken. Bovendien worden de economische vooruit-zichten steeds gunstiger, o.a. door een duidelijke toename van het toerisme. De ver-wachting is nu dan ook dat de huizen- prijzen in de nabije toekomst sterker gaan stijgen dan in het verleden het geval is geweest.

Terug naar boven
 

Het vinden van een geschikt huis

Zoals in ieder land en iedere streek zijn er ook in Curaçao heel veel mogelijkheden wat betreft het soort huis dat men kan kopen. Het is verstandig om allereerst uw investerings- budget vast te stellen voor het tweede huis en de inventaris.

Daarna kunt u een lijstje maken met eisen en wensen, voor Curaçao zouden daar de volgende punten bij ter sprake kunnen komen:

 • - Een huis in de stad of buiten de stad
 • - Is de afstand tot de stranden belangrijk
 • - Een huis of een appartement
 • - Een huis in een resort, op een bewaakt terrein of een huis aan een gewone weg of straat
 • - Een bungalow of een verdiepinghuis (zo heet dat in Curaçao)
 • - Veel of weinig grond rond het huis
 • - Hoeveel slaapkamers en badkamers zijn gewenst
 • - Is een apart gastenverblijf interessant
 • - Hoe belangrijk is de staat van onderhoud
 • - Op welke termijn wil ik het huis ter beschikking hebben

Bovenstaande punten in combinatie met het beschikbare budget zal het keuzeproces vereenvoudigen. Hoe hoger het budget hoe meer keus en hoe groter de kans dat aan alle eisen en wensen kan worden voldaan.

Wij kunnen de bovenstaande punten uitgebreid toelichten en op basis van de wensen van potentiële kopers een eerste inventarisatie van de mogelijkheden maken met duidelijke voorbeelden en foto’s.

Terug naar boven
 

Er zijn goede en wat mindere wijken in Willemstad

De beslissing met betrekking tot de locatie van het tweede huis op het eiland is dus van cruciaal belang. Willemstad heeft praktisch geen hoogbouw en er zijn veel vrijstaande huizen.

In en rond Willemstand wonen ongeveer 150.000 mensen, de stad is zeer uitgebreid meet veel wijken en binnen iedere wijk weer verschillende soorten buurten.

En er is niet alleen veel verschil ten aanzien van de afstand tot het strand de winkels of het centrum maar vooral in woon- en leefgenot. In bepaalde wijken en buurten valt het zelfs sterk af te raden om er een huis te kopen. Als men een locatie buiten de stad prefereert dan zijn er ook weer een aantal mogelijkheden, die elk weer hun voor- en nadelen hebben.

Bij dit keuzeproces is een onafhankelijk en deskundig advies door kenners van de lokale omstandigheden dus onontbeerlijk. Niets ten nadele van lokale makelaars maar deze bemiddelaars zijn lang niet altijd de meest geschikte personen om op dit punt te adviseren.

Wij hebben wel de onafhankelijkheid, kennis en ervaring om iedere potentiële koper op dit punt goed van dienst te kunnen zijn. Uiteraard werkt we samen met makelaars of projectontwikkelaars wanneer dat nuttig en nodig is. Er zijn contacten maar er is geen enkele financiële binding met enige makelaar, projectontwikkelaar of onroerend goed handelaar.

Terug naar boven
 

Het leven is goed in Curaçao

Curaçao is een eiland waar op een relatief klein gebied meer etnische groepen, rassen en nationaliteiten vreedzaam samen leven dan waar ook ter wereld. De bewoners van Curaçao, of ze er nu geboren zijn of er later zijn komen wonen, zijn naar onze ervaring uiterst vriendelijk en behulp- zaam, wanneer je ze met respect tegemoet treedt. Wij kunnen met overtuiging zeggen dat het (tijdelijke) leven op Curaçao ons zeer bevalt. En dat geldt voor veel mensen uit Nederland die regelmatig langere tijd op het eiland verblijven of er (tijdelijk) wonen.

Een voorbeeld. Ons tweede huis staat in een gewone straat in Willemstad en onze buren zijn allemaal Antillianen. Het contact met deze buren ervaren wij als erg plezierig. Zo nu en dan drinken we bij elkaar koffie. We groeten elkaar altijd en ze houden ook een oogje op ons huis als we er niet zijn. We zijn zelfs een keer op een doopfeest uitgenodigd. Men moet zich wel realiseren dat in Curaçao een andere cultuur heerst. De emoties zijn soms wat heftiger, het levenstempo is wat gematigder (haastige spoed is zelden goed) en geduld is er een hele schone zaak ! Er zijn aan de andere kant, naast de taal, ook een heleboel dingen die je aan Nederland herinneren. Er wonen zo’n 15.000 mensen uit Nederland (expats) min of meer permanent op het eiland.

Zoals bijna overal elders de wereld zijn er ook op Curaçao natuurlijk dieven, inbrekers, boeven en andere criminelen. Maar als men de normale voorzichtigheid in acht neemt dan is het zeker geen reden om Curaçao te mijden.

Meer dan in Nederland zijn de huizen in Curaçao vaak beveiligd. Naast elektronische systemen zie je er nog veel hekwerk in allerlei vormen en maten voor deuren en ramen. Wij zien dat beslist niet als iets negatiefs, integendeel het is een heel praktische oplossing. Nooit vals alarm en je kunt de ramen en deuren gewoon open laten staan, zodat het heerlijk doorwaait.

Ten aanzien van de politieke toekomst van Curaçao is het moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren. Curaçao heeft de Status Aparte binnen het Koninkrijk. Hoe dat ingevuld gaat worden is nog onzeker, daar wordt door de politiek druk over gesproken. Naar onze inschatting zal Curaçao nog heel lang een onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden blijven. De Curaçaoënaars zijn overwegend zeer Oranjegezind. De verhoudingen tussen Nederland en de Antillen lijken wel eens wat gespannen maar in de praktijk valt het erg mee. Politici op Curaçao zijn wat heetgebakerd maar dat is vooral uiterlijk vertoon. Wat ons betreft is de toekomst van het eiland ook economisch en politiek zonnig te noemen.

Terug naar boven
 

De kosten en belastingen in Curaçao

Omdat de Antilliaanse gulden aan de Amerikaanse dollar is gekoppeld heeft de verhouding tussen de Euro en de Dollar uiteraard invloed op de kosten van levensonderhoud voor bezoekers die hun Euro’s in Antilliaanse guldens omwisselen.

Bij een verhouding van een Euro is 1,2 Dollar zijn de gemiddelde kosten van levensonderhoud iets lager dan in Nederland.

Er zijn wel enkele opvallende verschillen in bepaalde producten en diensten. Een paar voorbeelden: benzine is veel goedkoper dan in Nederland, vlees en vleesproducten zijn eveneens aanzienlijk goedkoper. Water (uit de kraan) is duur, ook sommige frisdranken, chips, noten e.d. zijn wat duurder.

De supermarkten in Curaçao zijn over het algemeen goed gesorteerd, naast veel uit Nederland geïmporteerde producten is er veel vlees en fruit uit Zuid-Amerikaanse landen en zijn er typisch Amerikaanse producten te krijgen.

Naast de toeristenrestaurants, vooral op de stranden en bij de hotels, zijn er goede lokale restaurants waar men voor zeer schappelijke prijzen prima kan eten.

Er zijn op Curaçao zowel in het centrum als daarbuiten voldoende pinautomaten waar men Antilliaanse guldens of Dollars kan pinnen. Ook kan men van lokale bankdiensten gebruik maken, vergelijkbaar met Nederland, soms iets bureau- cratischer. Verzekeringspremies (huis, inboedel) zijn iets hoger dan in Nederland.

Bij het kopen van onroerend goed op Curaçao krijgt men met twee belastingen te maken:

 • - Evenals in Nederland is er in Curaçao een overdrachtsbelasting, deze is 4% van de waarde en wordt bij overdracht door de notaris ingehouden en afgedragen.
 • - Er wordt grondbelasting geheven. Deze was 0,6% van de waarde van het onroerend goed per jaar plus 15% eilandelijke opcenten. Over een verhoging van de grondbelasting is een politieke discussie aan de gang.
Terug naar boven
 

Makelaars en Notarissen net zoals in Nederland

Vanwege de lange band met Nederland zijn de activiteiten van makelaars en notarissen op Curaçao sterk vergelijkbaar met de wijze waarop makelaars en notarissen in Nederland zaken doen. Uiteraard enigszins aangepast aan de lokale cultuur.

Naast het verkopen via een traditionele makelaar komt het net als in Nederland steeds meer voor dat eigenaars hun huis rechtstreeks aanbieden via de krant, Internet of een bord in de tuin.

Door de opkomst van resorts en soortgelijke woonomgevingen is er ook steeds meer aanbod door project- en resortontwikkelaars. Daarbij moet men niet alleen denken aan saaie complexen met allemaal dezelfde soort huisjes maar ook aan grote gebieden waar men een stuk grond kan kopen met keuze uit verschillende ontwerpen of de mogelijkheid een huis neer te zetten naar geheel eigen ontwerp. Stukken grond zijn bovendien ook buiten specifieke projecten overal te koop. Het vinden van een goede aannemer of bouwbedrijf is een andere zaak.

Er is een ruime keus aan notarissen, vaak met Nederlandse achtergrond of ervaring. Ook het koopcontract lijkt sterk op dat wat in Nederland gebruikelijk is.

Samengevat: veel mogelijkheden maar voor niet-kenners van Curaçao een hele opgave om de goede keuzes te maken en de juiste bemiddelaars te selecteren. Wij kunnen op dit traject zeer nuttige diensten verlenen.

Terug naar boven
 

Een huis opknappen of verbouwen

Wanneer men een bestaand huis koopt dan is de kans groot dat enig (achterstallig) onderhoud nodig is of dat enkele aanpassingen of verbeteringen gewenst worden. In sommige gevallen kan een verbouwing op korte of wat langere termijn wenselijk zijn.

Dat hoeft in Curaçao geen enkel probleem te zijn. Als men zelf de handen uit de mouwen wil steken zijn er een aantal doe-het-zelf en bouw- materialen winkels die een ruime keus aan machines en materialen bieden. De bouwmarkten-superstores van Kooyman zijn een begrip op het eiland. De drive-in hal met alle mogelijk hout- en bouwartikelen is van Amerikaanse allure, zo iets vind je zelfs in Nederland nog niet. Veel bouwhout komt uit Zuid-Amerika en is van betere en meer duurzame kwaliteit dan het in Nederland veel gebruikte vurenhout. De prijzen voor dit hout zijn laag.

Wil of kan men zelf onderhoud of bouwwerkzaamheden niet aanpakken dan is er op alle gebied vakkundige hulp te verkrijgen. Van klusjesmannen of kleine zelfstandig werkende specialisten tot grotere aannemers. Enig geduld moet men soms wel hebben. Afspraken worden wel eens opgeschoven of vergeten maar de aanhouder wint. Bij een juiste keus is het geleverde werk meestal van goede kwaliteit. Een aantal vakmensen hebben in Nederland hun opleiding genoten.

Voor kleine aanpassingen en verbouwinkjes kan men zonder vergunningen aan de slag. Door de wijze van bouwen, minder regeltjes en het droge klimaat zijn het maken van bijvoorbeeld afscheidingen of het aanleggen van elektrische leidingen eenvoudiger uit te voeren dan in Nederland.

Wij kennen een ruim aantal vakmensen of kan via bestaande kontakten gewenste vaklieden traceren, zodat potentiële kopers of eigenaren bij bouw- of verbouwings- activiteiten ondersteund kunnen worden.

Terug naar boven
 

Een tropenhuis inrichten

Wanneer een huis gekocht is, dan moet het vervolgens ingericht worden om er prettig in te kunnen leven. Gelukkig is dat voor een huis in de tropen vrij eenvoudig en snel te realiseren.

Om te beginnen leeft men daar veel buiten dus met een tuinstel of porchset heeft men al snel een plek om te zitten. De meest huizen zijn alleen begane grond zonder hal, trap of iets dergelijks. Door de voordeur komt men direct in de woonkamer. Kapstokken zijn ook niet nodig, een jas heeft men er nooit aan. Ook zijn de meeste huizen standaard voorzien van vloertegels in alle kamers. Heerlijk koel en weinig onderhoud.

Voor de meubels en verdere inrichting zijn er winkels voor iedere smaak. Bovendien kent men er de gratis Via-Via krant waarin van alles en nog wat aangeboden wordt. Bewoners die naar Nederland vertrekken bieden soms hun hele inboedel aan wat voor tweede huis bezitters leuke kansen biedt.

Heeft u na aankoop van uw tweede huis in Curaçao geen tijd of gelegenheid om het in te richten?

Met genoegen kunnen wij de inrichting voor u verzorgen binnen een door u vastgesteld budget en op basis van uw specifieke wensen.

Terug naar boven
 

Het huis verhuren

Een huis in Curaçao kan in elke periode van het jaar verhuurd worden; het is er immers altijd aangenaam weer. Als men bepaald heeft welke periode(s) in het jaar men zelf in het huis wil verblijven dan kan het huis de resterende tijd aan anderen worden verhuurd.

De beslissing om een tweede huis te verhuren als men er zelf niet in verblijft, is zeer persoonlijk. Er zijn voor- en nadelen die men zorgvuldig moet afwegen. Wij helpen uw graag bij dat afwegingsproces en kent praktisch alle voor- en nadelen uit eigen ervaring. Wanneer men besloten heeft naast eigen gebruik, het huis ook voor verhuur beschikbaar te stellen dan moet daar ook bij de inrichting rekening mee worden gehouden.

Er zijn nogal wat Nederlanders die een band hebben met Curaçao, ze zijn er geboren, hebben er een tijd gewoond, zijn er op vakantie geweest of hebben er familie of vrienden wonen. Als men er dan heen wil is het huren van een huis vaak aantrekkelijker dan een pakketreis naar een hotel of appartement, zeker voor een echtpaar met kinderen. Dat is dus een interessante doelgroep.

Verder zijn stellen die met elkaar met vakantie willen of ouderen die langere tijd buiten het hoogseizoen naar de zon willen eveneens interessante doelgroepen voor het huren van een huis op Curaçao.

Wij hebben zelf inmiddels al meer dan drie jaar ervaring met het verhuren van ons huis en alleen maar positieve ervaringen en prettige reacties. Er is ook heel veel belangstelling. Het huis is meestal ruim van te voren alle periodes in het jaar dat wij er niet zijn, volledig verhuurd.

Er zijn verschillende mogelijkheden om het verhuren aan te pakken. Naast het bekend maken in de eigen familie-, vrienden- en kennissenkring zijn de belangrijkste: via Internet of via een verhuurbureau. Ook hier geldt weer dat beide mogelijkheden hun voor- en nadelen hebben en dat wij hierover kan adviseren. Tevens kunnen begeleiding bieden bij het opstellen van contracten, etc.

Of men het huis nu verhuurd of niet, een lokale beheerder is een absolute noodzaak. Daarvoor zijn zowel individuele personen als professionele organisaties op Curaçao beschikbaar. Ook is er vrij gemakkelijk schoonmaakpersoneel te vinden. Wij kunnen u naar behoefte adviseren of bemiddelen bij het aanstellen van een beheerder.

Terug naar boven
 

Een auto huren of kopen

Als men een tweede huis op Curaçao bezit, is een auto ter plaatse onmisbaar. Of men een auto huurt voor de tijd dat men op het eiland is of een auto koopt hangt vooral af van twee factoren: hoe lang men gemiddeld per jaar op Curaçao is en of men het huis verhuurd.

Is men van plan enkele weken per jaar in het tweede huis te verblijven dan is huren zeker een optie. Naast de bekende grotere verhuurbedrijven zijn er ook kleine zelfstandigen die auto’s verhuren voor redelijke prijzen.

Wanneer men besluit het huis te verhuren dan is het aan te bevelen een auto te kopen en die met het huis mee te verhuren. Naast dealers voor praktisch alle bekende automerken zijn er ook een aantal bedrijven die gebruikte auto’s verkopen. In het algemeen is er ruim keus in alle prijsklassen.

Wij hebben zelf goede ervaringen met het verhuren van onze auto. Over verhuur- prijzen, contracten en verzekeringen m.b.t. tot (ver)huurauto’s kunnen wij u adviseren.

Terug naar boven